فروشگاه داهوا فراگستر
No products in the cart.

قوانین نصب دوربین مداربسته

قوانین نصب دوربین مداربسته

قوانین نصب دوربین مداربسته

امروزه نصب دوربین های مداربسته در مکان های مختلف توانسته کمک به خصوصی به بالا بردن امنیت و جلوگیری از وقوع جرم کند اما باز برخی معتقدند که با نصب دوربین ‌های مداربسته نقض حریم خصوصی شکل می‌گیرد که البته این حریم شخصی یک امر نسبی است و در جوامع و فرهنگ‌های متفاوت، گوناگون است. در ادامه این مقاله به بیان قوانین نصب دوربین مداربسته می پردازیم.

استفاده از دوربین‌ها برای حراست از امنیت عمومی و پیشگیری از جرم به شرط آن‌که به حریم خصوصی افراد وارد نشود و برای آنها مشکلی پدید نیاورد، مشکلی ندارد. در مجموع، منفعت این اتفاق از مضراتش بیشتر است و در تمامی کشور‌های دنیا نیز به این نتیجه رسیده‌اند. اما بحث استفاده از دوربین‌های مداربسته تبدیل به یکی از دغدغه‌های شهروندان در سراسر جهان شده است. مردم نگرانند که گسترش استفاده از این دوربین‌ها از سوی دولت، شرکت‌ها و مؤسسات، آزادی و حریم خصوصی آنها را به خطر اندازد.

 

 

قوانین نصب دوربین مداربسته:

در کشور ایران هم از دوربین های مداربسته برای بالا بردن امنیت استفاده می شود و قوانینی هم برای این کار تدوین شده است که همه موظفند به آن ها عمل کنند. در اصل قانون نصب و استفاده از دوربین مداربسته نداریم لکن از مواد دیگر می‌توان تحلیل نمود و آنها را به دوربین مداربسته نیز تعمیم داد.

اصل ۲۵ قانون اساسی:

«بازرسی و نرساندن نامه‌ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، ‌مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هر گونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون».

استراق سمع و گوش دادن مخفیانه به حرف‌های دیگران، نظارت کردن بر افراد دیگر، منع شده است و تنها حکم قانون است که این ممنوعیت را می‌تواند از بین ببرد.

به عنوان نمونه نیروهای امنیتی و انتظامی در کشور برای پیشگیری و کشف جرم، امنیت جامعه از وسایل متفاوتی استفاده می‌کنند که یکی از مهمترین ابزارها، نصب دوربین مداربسته است.

اصل ۲۲ قانون اساسی:

«حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند.»

حیثیت و آبروی افراد باید که حفظ شود و از هر گزندی مصون باشد و بی شک از مهمترین لوازم برای حفظ این حیثیت، دوربین مداربسته است.

ماده ۴۱ منشور حقوق شهروندی :

«کنترل‌های صوتی و تصویری خلاف قانون در محیط ‌های کار، اماکن عمومی، فروشگاه‌ها و سایر محیط‌های ارائه خدمت به عموم، ممنوع است.»

برای نصب دوربین مداربسته در هر مکانی، قوانین خاصی مدنظر است که باید رعایت گردد، این ماده به نصب خلاف قانون در محیط‌ها اشاره کرده است و اگر با رعایت شرایط و قوانین صورت پذیرد منعی نخواهد داشت.

ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی:

دلایل اثبات دعوی از قرار ذیل است:

  1. اقرار
  2. اسناد کتبی
  3. شهادت
  4. امارات
  5. قسم

محاکم، فیلم‌ها، صداهای ضبط شده را مدرک جرم نمی‌دانند چرا که این موارد بسیار قابلیت تغییر، تقلب در آن وجود دارد، از این رو این‌ها صرفاً اماره، قرائن و نشانه هایی است که در رأی قاضی تأثیر گذار است فقط و به عنوان مدرک مورد استناد نمی‌تواند قرار گیرد.

ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲:

ادله اثبات جرم عبارت از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی است.

صدای ضبط شده و یا تصویری که به وسیله دوربین مداربسته ضبط شده است به خودی خود دلیلی قطعی نیست و صرفاً به آگاهی بهتر قاضی کمک خواهد نمود.

90

 

قوانین نصب دوربین مداربسته در مکان های مختلف:

نصب در اماکن عمومی:

نصب دوربین در اماکن عمومی اگر در اطراف مناطق حساس مانند پادگان نظامی، پایگاه هوایی و … نباشد هیچ منع قانونی ندارد.

نصب دوربین مداربسته در ساختمان و محیط مشاعات:

در رابطه با نصب دوربین مداربسته برای ساختمان در مشاعات مانند حیاط ساختمان، پارکینگ، راه‌پله و غیره نیاز به تایید کتبی از اعضای مجمع ساختمان خواهد بود. در صورت تایید مجمع بر نصب دوربین مداربسته بر نظر منفرد ساکنان ارجحیت خواهد داشت. در صورت وجود مشکل در مسیر دریافت تایید مجمع، اعضای ساختمان می‌توانند از طریق دریافت مجوز کتبی اقدام به نصب دوربین در محیط‌های مشاعات کنند.

نصب دوربین مداربسته در محیط‌های خصوصی:

به صورت کلی نصب دوربین مداربسته در محیط‌های خصوصی دارای بیشترین حساسیت است. محیط‌های خصوصی شامل محیط‌هایی است که به حریم شخصی افراد مربوط خواهد شد (محیط داخلی منزل، اتاق خواب افراد، اتاق رختکن و…). نصب دوربین مداربسته در محیط‌های خصوصی تنها با داشتن مجوز رسمی امکان‌پذیر خواهد بود.

نصب دوربین مداربسته در محیط کار:

دوربین‌های مداربسته، با توجه به قابلیت‌هایی که به آن مجهز شده‌اند، می‌توانند در محیط‌های کاری نیز کاربردهای فراوانی داشته باشند؛ که از جمله آن‌ها می‌توان به نظارت بر ورود و خروج کارمندان، بهبود راندمان کاری پرسنل، جلوگیری از خرابکاری و سو رفتار کارکنان، حفظ امنیت افراد حاضر در محیط کار، نظارت بر رعایت قوانین از سوی پرسنل اشاره کرد.

با اینکه این دوربین‌ها تاثیر مثبت فراوانی بر محیط‌ های کسب‌وکار دارند، اما یک کارفرما موظف است قبل از نصب این دوربین‌ها در محل کار، مواردی را رعایت کرده و از برخی قوانین تبعیت کند.

در درجه اول کارفرما باید بداند نظارت به‌وسیله دوربین مداربسته به‌هیچ‌ وجه نباید برای پرسنل ایجاد مزاحمت کند. همچنین کارفرما موظف است به‌طور کامل حقوق انسانی را برای کارمندان خود رعایت کرده و به حریم خصوصی آن‌ها احترام بگذارد. در مجموع قبل از اینکه در محیط‌ های کاری دوربین مداربسته نصب گردد، طبق قانون باید اطلاعات زیر در اختیار کارمندان قرار گیرد:

  • علت نصب دوربین مداربسته
  • اطلاع از نصب دوربین مداربسته
  • چگونگی استفاده از تصاویر ضبط ‌شده
  • چگونگی حفاظت از حقوق کارمندان و حریم شخصی آن‌ها
  • اطلاع‌رسانی از منطقه‌ای که تحت پوشش دوربین قرار می‌گیرد

قوانین نصب دوربین مداربسته مخفی:

طبق اصل ۲۵ قانون اساسی هرگونه استراق سمع و نظارت بر زندگی دیگران خلاف قوانین است. طبق این قانون نصب و استفاده از «دوربین مداربسته مخفی» خلاف است و جرم محسوب می‌شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، حتی تصویری که به‌وسیله یک دوربین مخفی ضبط می‌شود قابل استناد نیست و حتی صاحب این دوربین نیز مجرم شناخته می‌شود.
در این میان تنها اگر صاحب یک ملک شخصی یا اداری (کارفرما) بخواهد از وقوع یک جرم بزرگ پیشگیری کند، می‌تواند با تهیه مجوز از مراجع قانونی، در یک بازه زمانی کوتاه، به نصب دوربین نظارتی مخفی در محل مورد نظر اقدام کند.
به‌طورکلی دوربین‌های مداربسته تنها باید به‌منظور موارد امنیتی و نظارتی مورد استفاده قرار گیرند و هر عملی که باعث شود تا استفاده از دوربین مداربسته جنبه دیگری پیدا کند، از لحاظ اخلاقی و قانونی مجاز نیست و خلاف قوانین محسوب می‌شود.

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*